Taide ja luovat käytännöt

Aalto-yliopisto haluaa lisätä taiteen ja luovuuden näkyvyyttä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Siten luodaan myös pohjaa muutokselle ja uudenlaiselle ajattelulle.

Taide ja luovat käytännöt ovat yksi Aalto-yliopiston peruspilareista .Uskomme, että taiteellinen toiminta vahvistaa tutkimusta ja vauhdittaa innovaatioita ja taloutta. Se auttaa myös kehittämään parempia ratkaisuja vaativiin globaaleihin haasteisiin. Näitä ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, energian saatavuus, terveydenhuolto ja ravitsemus.

Taide, luovuus ja muotoilu uudistavat yhteiskuntaa: ne haastavat ja kyseenalaistavat sekä tuottavat uutta tietoa ja ymmärrystä. Ne luovat myös ihmisläheistä muotoilua ja toimivia ratkaisuja arkeen.

Aalto-yliopisto edistää taiteeseen ja luovuuteen perustuvaa toimintaa kaikilla tieteenaloilla ja kaikissa yhteisöissä. Kehitämme mekanismeja, joilla luovat käytännöt ja muotoiluajattelu saadaan osaksi teknologiaa ja liiketoimintaa niin omassa kuin kumppaniemme toiminnassa. Tarjoamme myös entistä laajempaa taiteeseen perustuvaa opetusta kaikille opiskelijoillemme heidän näkökulmiensa ja osaamisensa monipuolistamiseksi.

Maailmanluokan osaamista 

Taiteellinen toimintamme on kansainvälisesti arvostettua. Aalto-yliopisto arvioitiin keväällä 2017 QS World University Ranking ‑yliopistovertailussa maailmassa sijalle 13 Art & Designin alalla. Muotisuunnittelun opiskelijoidemme vuosia jatkunut menestys kansainvälisissä kilpailuissa on luonut koko muotialaa nostavan Suomi-ilmiön. Elokuvataiteen opiskelijoiden työt ovat kansainvälisesti tunnustettuja ja saavuttaneet muun muassa Oscar-ehdokkuuden vuonna 2014. Opiskelijoidemme töitä huomioidaan jatkuvasti maineikkaissa kansainvälisissä julkaisuissa, messuilla ja näyttelyissä ja ne sijoittuvat alansa kärkeen.

Kehitämme myös monialaista taiteellista ja tutkimuksellista yhteistyötä yli tieteen- ja taiteenalarajojen. Hyvä esimerkki tästä on Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun innovatiivinen yhteistyöhanke CHEMARTS, joka yhdistää materiaalitutkimusta, luovia käytäntöjä ja muotoiluajattelua. Sen tavoitteena on tuottaa uudenlaisia, kestävän kehityksen mukaisia tekstiilejä biomateriaaleista. Opiskelijaprojektien tuloksena on syntynyt uusia konsepteja, kuten tekstiilejä joissa on toiminnallisia ominaisuuksia, selluloosapohjaisia ylellisyybrändejä sekä kierrätysvaatteista valmistettuja 3D-printattavia tuotteita.

Yliopistolle on tärkeää, että taide on läsnä kaikessa toiminnassamme. Olemme mukana rakentamassa Otaniemen alueesta innovatiivista, urbaania keskusta, jossa tiede, taide, tekniikka ja talous kohtaavat ja tuottavat uusia oivalluksia.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 07.02.2018.