Arkkitehtuuri

Otaniemen kampuksella arvostetuimpien suomalaisten arkkitehtien työt eri vuosikymmeniltä käyvät vuoropuhelua keskenään.

Otaniemi on suomalaisen arkkitehtuurin helmi
 

Otaniemi_ilmakuva_arkk.jpg

Otaniemen ytimessä on 1950-luvulta lähtien rakennettu puistokampus, jossa on Alvar Aallon suunnittelema asemakaava ja yksittäisiä hänen ja muiden tunnettujen suomalaisten arkkitehtien, kuten Reima ja Raili Pietilän sekä Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelemia rakennuksia.

Heikki ja Kaija Sirén suunnittelivat Otaniemeen Teekkarikylän ja kuvan kappelin. Kuva: Espoon seurakunnat

Myös monien nimekkäiden suomalaisten nykyarkkitehtien kädenjälki näkyy Otaniemessä. Rakennustaiteen valtionpalkinnon vuonna 2012 saaneet ALA-arkkitehdit suunnittelivat tulevan metroaseman ja Reima ja Raili Pietilän suunnitteleman Dipolin peruskorjauksen. Kampuksen keskelle rakennettavat uudet rakennukset perustuvat Verstas Arkkitehtien (Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen) Väre-nimiseen kilpailuvoittoon. Verstas Arkkitehdeille myönnettiin arkkitehtuurin valtionpalkinto vuonna 2015. Arkkitehdit NRT:n suunnittelema Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaus palkittiin syksylä 2017 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla.

Modernismi elää kampuksella
 

Alvar Aallon suunnitteleman Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) viuhkamainen rakenne muodostaa isojen luentosalien katon. Kuva: Tuomas Uusheimo.

Otaniemen rakennukset syntyivät pääosin aikana, jolloin modernistinen rakennustyyli oli vallitseva. Kampuksen vanhimpien rakennusten materiaalien valinnalla on selvä viesti: punaiset tiilet viittaavat vanhaan suomalaiseen teollisuusarkkitehtuuriin. Ne kuvaavat rakennuksissa tehtävän työn läheistä suhdetta teolliseen toimintaan. Vuonna 1964 valmistuneen entisen Teknillisen korkeakoulun päärakennuksen nimi on nykyisin Kandidaattikeskus. Vanhan kartanoalueen lehmusrivistön päätteenä olevan rakennuksen pääauditorio kohoaa näyttävänä siluettina. Rakennus ja kirjasto reunustavat väljästi nurmikkoaluetta.

Alvar Aallon vaikutus näkyy vahvana
 

Kuva Otakaari 1 -rakennuksen sisätilasta.

Alvar Aalto käytti taidokkaasti epäsuoraa luonnonvaloa, kuvassa Kandidaattikeskuksen Aalto-sali (ent. pääauditorio). Valo heijastuu kattoikkunoista ensiksi valkoiseen kattopintaan ja siitä alas saliin. Kuva: Tuomas Uusheimo.

Alvar Aalto suunnitteli Otaniemen kampuksen alkuperäisen asemakaavan sekä silloisen Teknillisen korkeakoulun päärakennuksen (nykyinen Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus, Otakaari 1) ja Otaniemen kirjastorakennuksen. Alvar Aallon toimisto on suunnitellut kampuksella myös muita rakennuksia, muun muassa ostoskeskuksen.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän ja suojellun Kandidaattikeskus-rakennuksen peruskorjaus valmistui syksyllä 2015. Peruskorjauksen tavoitteena oli esteetön, saavutettava ja mahdollistava toimintaympäristö. Sen pääsuunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT. Kandidaattikeskukselle myönnettiin vuoden 2015 Esteetön Suomi -palkinto. Rakennuksen arvo suojelukohteena asetti erityisiä vaatimuksia korjaamisen suhteen.

Oppimiskeskus_aula_700.jpg

Harald Herlin -oppimiskeskuksen sisätiloissa on kauniisti näkyvissä Alvar Aallon suunnittelun tutut piirteet.

Otaniemen kirjastorakennus on peruskorjattu ja se avautui syksyllä 2016 monikäyttöisenä ja modernina Harald Herlin -oppimiskeskuksena. Dynaamiset tilat tukevat monialaista uudentyyppistä oppimista, tutkimusta ja työskentelyä. Harald Herlin -oppimiskeskus ja Kandidaattikeskus muodostavat yhden Aallon arkkitehdinuran tärkeimmistä rakennuskokonaisuuksista.

Entinen Dipoli uudistui yliopiston näyteikkunaksi
 

Raili ja Reima Pietilän suunnitteleman rakennuksen ilme on ikoninen ja voimakkaasti erottuva.

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Dipoli-rakennus on uniikki kokonaistaideteos. Sen tärkeänä osana sekä ulko- että sisätiloissa on suomalainen peruskallio. 

Aikanaan hyvin radikaalin talon rakennuttivat Teknillisen korkeakoulun opiskelijat, ja se oli pitkään teekkareiden kulttuuritoiminnan keskus.

Nykyään rakennuksen omistaa Aalto-yliopisto, joka on peruskorjannut siitä yliopiston uuden päärakennuksen. Yliopiston toiminta näkyy tässä kaikille avoimessa rakennuksessa monin eri tavoin. Talon toimisto- ja työskentelytilat ovat yhteiskäyttöisiä, ja toimivat testialustana uusille työnteon ja oppimisen tavoille.

Uusi päärakennus avautui käyttäjille kesällä 2017. Korjauksessa on kunnioitettu Reima ja Raili Pietilän alkuperäisiä suunnitelmia ja rakennuksen uniikkia arkkitehtuuria. 

Kampuksen ytimeen uutta arkkitehtuuria
 

Kampuksen ytimeen nousee uudisrakennus Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun käyttöön. Alemmissa kerroksissa ovat kaikille avoimet julkiset tilat ja ylimpänä yksityisyyttä vaativat työskentelytilat. Kuva Verstas Arkkitehdit.

Keskeiselle paikalle Otaniemen kampusta rakennetaan parhaillaan täysin uutta korttelia. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Kauppakorkeakoulun käyttöön tulevien rakennusten lisäksi tontille nousee metrokeskus kaupallisine palveluineen Aalto-yliopiston metroaseman pääsisäänkäynnin tuntumaan.  Korttelisuunnitelma perustuu kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen Verstas Arkkitehtien ehdotukseen. Rakennukset muodostavat selkeän ja erottuvan arkkitehtonisen kokonaisuuden, jonka tilat joustavat tarpeiden ja tilaratkaisujen muuttuessa.

Uutiset

Tapahtumat